Hero <3



Tänkte skriva lite om min älskade hund Hero <3


Den 7/10-07 föddes det en underbar liten cremefärgad Finsk lapphund Vid namn Lapprufsets Hockey Huck. När han var 8 veckor  gammal köpte jag han och bestämde att han skulle heta Hero då jag såg direkt att han skulle bli min hjälte i livet. Då jag hade det som svårast köpte jag han, och han fick mej att må så bra eftersom han är en diamant på alla sätt :)

Han är den enda anledningen till att jag finns idag utan han hade jag gett upp!


Trodde jag köpte en hund men jag vet inte riktigt vad han är för djur ibland för han kan bete sig som en travande häst, slänger sig på marken och piper om
han inte får uppmärksam, ålar sig som en säl, sitter som en ekorre ibland.
Det finns så mkt i ett :P


Han har sån skön personlighet han vill hjälpa allt och alla!

Han märker av direkt om man är ledsen eller så för då kommer han på direkten och pussar en sen gör han något roligt så man börjar skratta.

Är man stressad i själen så lugnar han ner en och ska ligga brevid en ( vilket e gulligt)

Lämnar man han hemma när man ska iväg och sen kommer tillbaka så surar han i 2 sek sen är han jätteglad och ska hälsa sen efter ett tag kommer han på att han ska ju sura för att jag lämna han och då går han och lägger sig å surar i någon minut hehe :P


Han är omtyckt av allt och alla!

Väldigt glad i människor speciellt barn dom vill han leka med :)

Sen har han ju sin bästa kompis Fenix, Svea, Lady, m.m.


Ställde ut han 29 mars 2008 men hans bakben va inte tillväxta så fick vänta tills han växt mera så funderar på att ställa ut han igen då jag och hero tkr det är kul =)

Men för tillfället älskar han verkligen att jobba med väska så han får hjälpa till att bära varor ifrån affären eller bara ha flaskor med vatten i och arbeta.

Funderar på att låta han köra skrinda i sommar eller börja med agiluty.








 
Min hjälte Hero<3








Fakta om Finsk lapphund.

Första intrycket av finsk lapphund är en ganska vek varelse med stor flockkänsla. Men när man väl fått bekanta sig med den framträder en annan varelse. Här har vi att göra med en arbetsglad och ganska hårdför hund. Men intrycket av vänlighet består. Det är ännu så länge en ganska liten ras. Men helt säkert kommer den att växa alltefter som folk får upp ögonen för den.

Den finska lapphunden är en mycket komplett hund. Den är en bra gårds- och lantbrukshund. Man har givit den sysselsättningar som att vakta, valla, som draghund och klövjehund. Den är mycket stabil i psyket. Första intrycket är dock att man har att göra med en mjukis. Men det är förstås vallningsegenskaperna som tar sig sådana uttryck. Utbildad vet de här hundarna mycket väl vad som förväntas av dem.
Dess kompletta karaktär gör förstås att de sannolikt kan användas till i stort sett vad som helst i hundsportsammanhang. Och det görs också.

Underull
Dess ursprung i karga, kalla Finland har givit den en päls som står emot alla sorters väder. Den är kraftig och försedd med rakt täckhår och mycket gott om underull, vilken ger värme under bistra finska vintrar. En sådan här päls är det förstås viktigt att sköta ordentligt genom återkommande genomborstning.
Den finska lapphunden finns i alla färger. Viktigt är dock att en av färgerna ska dominera.
Dess bakgrund och dess anvädningsområde, bland annat vallning av renar, gör att den kräver mycket utomhusvistelse och meningsfylld sysselsättning. Finska lapphundar bör få vistas mycket ute i skog och mark, där man till exempel kan träna spår med den. Satsar man inte på en karriär i tävlingsspåren kan man göra roliga och lite småknepiga spår "på lek" åt den. Eller varför inte träna blodspår och göra den till en eftersökshund? Dugliga sådana behövs överallt.

Sysselsättning
Brukshundklubbar finns på de flesta orter i Sverige och där finns folk som kan ge tips och råd om bra sysselsättningar för hundar som behöver få röra på sig och få uppgifter att lösa.
SKK (Svenska Kennelklubben) har fastställt den här rastandarden för finsk lapphund.

HELHETSINTRYCK: Den finska lapphunden är under medelstorlek, kraftigt byggd i förhållande till storleken, något längre än hög och har lång och tät päls. Lapphunden är en spetshund. Den är intelligent, modig, lugn, läraktig och arbetsvillig, har mjuka drag och är mycket trogen. Finsk lapphund är lämplig som vall- gårds- och vakthund, och som tränad till renvallning.

HUVUD: Huvudet skall vara kraftigt, hos hanhundarna ganska brett, hos tikarna ädlare. Pannan skall vara något välvd och stopet skall vara skarpt markerat. Nospartiet skall vara rakt samt både uppifrån och från sidan sett jämnt, men rätt litet avsmalnande. Nosspegeln skall helst vara svart, dock i harmoni med pälsfärgen. Läpparna skall vara väl slutna.

ÖGON: Ögonen skall vara ovala och mörka, dock i harmoni med pälsfärgen.

ÖRON: Öronen skall vara upprättstående, medelstora, ansatta ganska brett isär och vara ganska breda vid basen. Öronen ska vara mycket rörliga. Tills vidare är även öron med tippade spetsar tillåtna.

BETT: Saxbett.

HALS: Halsen skall vara medellång, kraftig och täckt med yvigt hår.

KROPPEN: Kroppen skall vara kraftig. Ryggen skall vara stark, plan, vid skuldrorna rätt bred och kraftig. Skuldrorna skall vara en aning snedställda. Bröstkorgen skall vara djup och ganska lång. Korset skall vara obetydligt sluttande. Buklinjen skall vara svagt uppdragen.

FRAM- OCH BAKBEN: Frambenen skall. vara kraftigt byggda, starka, framifrån och bakifrån sett raka Armbågarna i höjd med bröstkorgens undre del. Bakbenen skall vara kraftigt byggda, starka framifrån och bakifrån sett raka. Hasvinkeln skall vara tydlig men inte spetsig. Sporrar är inte önskvärda.

TASSAR: Tassarna skall vara ganska höga, snarare ovala än runda och vara tävkta med tätt hår.

SVANS: Svansen skall vara ganska högt ansatt, medellång och täckt av tätt och långt hår. Då hunden är i rörelse bärs svansen ringlad över ryggen.

PÄLS: Pälsen skall vara riklig och speciellt hos hanhunden skall den bilda en tydlig krage. Täckhåret skall vara rakt, långt och grovt. Underullen skall vara riklig, mjuk och tät. På huvud och benens framsidor är håret kortare.

FÄRG: Alla färger är tillåtna. Grundfärgen bör dock vara dominerande. Tecken, som avviker från grundfärgen, är tillåtna på huvud, bröst, ben och svansspets.

MANKHÖJD: Idealhöjd för hanhund 49 cm. Idealhöjd för tik 44 cm. Tillåten avvikelse +/- 3 cm.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och ska bedömas i förhållande till hundens förtjänster, helhetsintryck och konstitution.



 

Kommentarer
Postat av: Jennie

Va gulligt du har skrivit gumman :) Måste också säga att han föddes på ett mycket bra datum också =) hehe .. Puss

2009-04-05 @ 20:29:33
URL: http://uniqueangel.blogg.se/
Postat av: Carolina

tack tack :)

hehe aa på eran dag :P

pusseliepuss

2009-04-06 @ 20:57:29
URL: http://ialwayssurrender.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback